Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

23 Vilhonkatu
Salo, , 24240
Finland

0409106706

Osteopatiaa ja hierontaa ammattitaidolla Salossa.

Blogi

Mietteitä MT-koulutukseen liittyen

Mathias Lundqvist

Kuukausi sitten suoritin Hierontakoulu Atlaksessa MT-koulutuksen ensimmäisen osion. MT on lyhenne sanoista "manuaaliset taidot" ja kurssilla käydään läpi osteopaattisia tekniikoita joita voi soveltaa hierontaan.

Kurssin vetäjänä toimi tässä osiossa Tiina Lehmuskoski, joka on koulutukseltaan fysioterapeutti sekä osteopaatti. Lisäksi Tiina toimii Atlaksen rehtorina ja koulutusvastaavana.

Kurssilla käsiteltiin yleisiä vaivoja joita hierojana kohtaa melko usein. Olen nyt kuukauden verran ehtinyt kokeilla tekniikoita omiin asiakkaisiini hyvällä menestyksellä. Varsinkin alaselkään ja rintarankaan/kylkiluihin kohdistuvat toimenpiteet ovat tuottaneet hyvää tulosta ja samalla olen itsekin ruvennut miettimään eri kehonosia osana laajempaa kokonaisuutta. Hierojat keskittyvät melko usein hieromaan juuri sitä kipeää kohtaa, mikä tietysti asiakkaasta tuntuu hyvältä. Olen itse sitä mieltä että pääosa hieronnasta/mobilisaatiosta kannattaa keskittää havaittuun ongelma-alueeseen mutta ensin kannattaa tutkia ovat lihakset ylikireät ja kipeät vaiko ylivenyneet/heikot ja kipeät. Ensimmäisessä tapauksessa hieronta ja venyttävät toimenpiteet kuten MET tuovat helpotusta ja vähentävät lihaskireyttä. Jos taas lihakset ovat ylivenyneet niin hieronta kyllä tuntuu hyvältä mutta se ei poista itse ongelmaa.

Tämä oivallus ei suoraan tullut kurssilta vaan kirjallisuuttaa tutkimalla ja omien havannoiden perusteella. Se mitä kurssilla tehtiin mm. asiakkaan tutkimiseen liittyen auttoi kuitenkin tajuamaan että ennen hoitoa kannattaa aina katsoa myös kipeiden lihasten "vastalihakset" eli antagonistit. Esimerkiksi jos lapojen väliset lihakset ovat kipeät ja kireän tuntuiset, kannattaa myös katsoa etupuolelta mikä on rintalihasten tilanne. Tiukat rintalihakset ja etuolkapäät vetävät hartioita eteenpäin, mikä venyttää lapojen välisiä lihaksia. Tällöin olisi fiksumpaa hieroa niitä kireitä lihaksia ja jumpata/vahvistaa venyneitä lihaksia.

Mitä me sitten kurssilla käytännössä teimme? Asiakkaiden tutkimista (ryhti, raajojen asennot, selkärangan muoto, hengityksen rytmi), selkärangan, SI-nivelen, lonkkien, olkapäiden ja kylkiluiden mobilisaatiota sekä mm. piriformiksen inhibitiota. Tämä oli ensimmäinen neljästä osiosta, jotka pidetään vuoden 2017 kevääseen menessä.

Tämä osio oli kyllä suorittamisen arvoinen, ei niinkään läpikäytyjen tekniikoiden puolesta vaan enemmänkin siitä mitä se tarjosi kokonaisvaltaista hoitoa ajatellen. Osteopatia ja hieronta poikkeavat melkoisesti toisistaan mitä tulee siihen miten keho nähdään ja minkälainen hoito sopii millekin vaivalle, mutta ne täydentävät toisiaan todella hyvin. Aina ei tarvita rintarangan manipulaatiota ja lonkkanivelten uudelleenasetelemista, joskus kunnon hieronta on parasta mitä voi saada.

Tervetuloa hierontaan! :)

--M