Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

23 Vilhonkatu
Salo, , 24240
Finland

0409106706

Osteopatiaa ja hierontaa ammattitaidolla Salossa.

Kehonpainoharjoittelun uusi tuleminen

Blogi

Kehonpainoharjoittelun uusi tuleminen

Mathias Lundqvist

Al Kavadlon Human Flag

Al Kavadlon Human Flag

Viime vuosina kiinnostus kehonpainoharjoitteluun on kasvanut räjähdysmäisesti. Osasyy tähän on CrossFit:in räjähdysmäinen kasvu, jossa monet kehonpainolla tehtävät liikkeet esim. Muscle Up ja Handstand Push-up ovat osana tiettyjä WODeja. Ihmisen kyky liikuttaa omaa kehoaan herättää ihailua ja mielenkiintoa.

Kehonpainoharjoittelu yhdistetään Suomessa yleensä koululiikuntaan ja ”lämmittelyyn”, varsinaiset treenit tehdään painojen kanssa. Jenkeissä muutamat kehonpainoharjoittelun superstarat kuten Al ja Danny Kavadlo, The Bar Brothers, Hannibal for King sekä entinen RKC:n pääkouluttaja ja nykyään StrongFirstin keulahahmo Pavel Tsatsouline ovat saaneet laajan kannattajakunnan ja monet ihmiset ovat siirtyneet harjoittelemaan pääosin tai pelkästään kehonpainonaan käyttäen.

Mikä erottaa kehonpainoharjoittelun esimerkiksi punttitreenistä? Alla olen listannut muutaman eroavaisuuden:

Näyttävän näköistä

Sigmund Kleinin Tiger Bend

Sigmund Kleinin Tiger Bend

Jos keskivertoihminen näkee yhden punttikarjun penkkipunnertavan 150 kg ja toisen 200 kg, niin se näyttää melko samalta, vaikka 50 kg:n ero on todella paljon. Kun sama ihminen näkee käsilläseisonnan tai yhden käden punnerruksen niin reaktio on yleensä ”Vau!”. Kehonpainolla tehtävät liikkeet ovat näyttäviä ja herättävät mielenkiintoa ja kokeilunhalua, ”Jospa mäkin pystyisin tohon…”. Kun Eveliina Tistelgren vaivattomasti hyppää käsilläseisontaan tai Jukka Rajala tekee yhdenjalan hindutaivutuskyykyn niin se näyttää todella makeelta. 

Näennäisesti vaivatonta

Kehonpainoharjoittelua voi periaatteessa tehdä missä vaan, ainoana vaatimuksena on tanko tai vastaava josta voi roikkua. Ei tarvitse odotella kyykkyhäkin vapautumista tai huomata että kaikki 15 kg:n käsipainot ovat TAAS käytössä. Harjoittelu oikein tehtynä ei kuitenkaan ole helppoa ja tehotonta, se vaatii keskimäärin enemmän suunnittelua kun perinteisen painoharjoitteluohjelman noudattaminen vaikka et tarvitse punttisalia.

Franco Columbou roikkuu kevyesti Front Leverissä

Franco Columbou roikkuu kevyesti Front Leverissä

Progressiot

Mielestäni parasta kehonpainoharjoittelussa on progressiot, eli siirtyminen yhdestä liikkeestä astetta vaativampaan. Sen sijaan että lisäät rautaa tankoon niin muutat kehon vipuvarsien pituuksia liikkeitä tehdessäsi. Tämä rasittaa lihaksia eri tavalla, mikä johtaa sekä voimien että lihasten kasvuun.

Kirjassaan Convict Conditioning Paul Wade esitteli progressiot kuudelle eri liikkeelle. Wade ei näitä itse keksinyt, mutta osasi järkevällä tavalla rakentaa järjestelmän joka toimii ja tuottaa tulosta pelkästään kehonpainoharjoitelulla. Esimerkiksi kyykyissä edetään helpoista, tuetuista kyykyistä aina pistoolikyykkyyn asti. Voiman ja lihaskasvun lisäksi kehität myös tasapainoa ja kyky hallita omaa kehoa kasvaa merkittävästi. 

Onnistumisen tunne

Monet ihmiset treenaavat näyttääkseen hyvältä, mikä on sinänsä hyvä tavoite. Kehonpainoprogressioiden myötä kehittyy myös kehonhallinta ja tämä tuo mukanaan lisää itsevarmuutta. Jos et koskaan ole ollut erityisen liikunnallinen ja ensimmäistä kertaa elämässäsi pääset päälläseisontaan niin on melko voittajafiilis! Uusien liikkeiden oppiminen on koukuttavaa ja kivaa, mikä omalta osaltaan lisää treenien mielekkyyttä. 

0300021f.jpg

Lopuksi muutama kirjavinkki ja pari nettisivua mistä voin saada lisäinfoa. Mikäli kehonpainoharjoittelu ei ole entuudestaan tuttua, suosittelen kokeilemaan. Saatat yllättyä positiivisesti J

--Mathias Lundqvist

Koulutettu hieroja

Spartan Gear Bodyweightohjaaja & Kahvakuulaohjaaja

 

Kirjallisuutta:       Pavel Tsatsouline ”The Naked Warrior”

                             Paul Wade ”Convict Conditioning”

                             Al Kavadlo ”Raising the Bar”, ”Pushing the limits”

Nettisivuja:          http://pccblog.dragondoor.com/

                             http://www.animalflow.com/

                             http://www.strongfirst.com/category/bodyweight/